Преговорите за съставяне на правителство между Продължаваме промяната - Демократична България

...
Преговорите за съставяне на правителство между Продължаваме промяната - Демократична България
Коментари Харесай

Политологът Даниел Смилов: Кабинетът Денков-Габриел е най-добрият вариант в настоящата ситуация

Преговорите за сформиране на държавно управление сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС са на финалната права. В четвъртък номинираният за министър председател от ПП-ДБ акад. Николай Денков обяви, че двете обединения са одобрили лист с министри.

В студиото на NOVA политолозите Стойчо Стойчев и Даниел Смилов и журналистът Петко Георгиев разясниха вероятните сюжети за кабинета " Денков-Габриел ".

Политологът Стойчо Стойчев уточни, че е оптимист по отношение на кабинета " Денков-Габриел ". Той счита, че обстановката на кръгова защита за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще ги сплоти още повече. " Убеден съм, че ще се окажат много лоялни и предвидими съдружни сътрудници. Отвън няма кой да я смъкна, защото протестният капацитет е в болшинството. Това е запазена марка на Политическа партия и Демократична България ", изясни той.

Според него " Възраждане " и ДПС не са способни да създадат митинг с мащабите и продължителността, присъщи за " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ".

Журналистът Петко Георгиев подчертава на това дали ще има законно предаване на властта и върху последващите дейности на Румен Радев. " Виждаме тотална готовност на съветската пета колона, водена от президента. Службите се оказаха на повикване за въпроси на " Възраждане ". Имаме тотална нервност, която може да изкуши президента да излезе отвън рамките на пълномощията си ", е мнението му.

" Не изключвам провокации по време на митинги и неща, които могат да доведат до внезапна радикализация на обстановката в България. Имаме една искрено фашистка партия в Народното събрание, която е подготвена да предотврати, както обявиха, с пердах и кръв съставянето на държавно управление. Нека да преодолеем този стадий и тогава да мислим какъв брой ще е хоризонтът на държавното управление ", моли журналистът.

Политологът Даниел Смилов счита, че кабинетът " Денков-Габриел " не е съвършен вид, само че е най-хубавият в актуалната обстановка.

" Има опция един подобен формат да изкара по-дълго време. Но първо той би трябвало да се случи и двете първи партии би трябвало да положат оптимални старания бързо и без проблеми да минат формалната страна по сформиране на държавно управление ", акцентира той.

След образуването на кабинет политологът е на мнение, че ще има провокации от " съгласуван център Радев - служби - " Възраждане ".

" Че има съгласуваност ми се коства безусловно явно. Станахме очевидци на доста сериозна инструментализация на службите за политическа цел. Станаха натрупвания, които демонстрират, че има ясни ползи ", уточни Смилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР